Kernkwadranten: Uitleg en voorbeeld

Een video uitleg over kernkwadranten, en scroll naar beneden voor voorbeelden!

Geschatte leestijd: 3 minuten

In dit filmpje krijg je binnen enkele minuten uitgelegd wat Kernkwadranten precies inhouden. Liever rustig lezen? Dat kan natuurlijk ook! 

 

De Kernkwadranten van Ofman gaan over kwaliteiten (je kernkwaliteit), valkuilen, uitdagingen en allergieën. Kortom over eigenschappen die iedereen heeft; jij, en alle mensen om je heen. 


(Kern)kwaliteit, valkuil, uitdaging, allergie

Kernkwadrant: Kwaliteit, valkuil, allergie, uitdaging

Dit zijn de vier kernkwadranten: Je kwaliteit, je valkuil, je uitdaging en je allergie. Elk van de vier kwadranten kan je invullen met een eigenschap. Bijvoorbeeld bescheidenheid, daadkracht, creativiteit, arrogantie of flexibiliteit. Al deze eigenschappen kunnen in al deze hoeken terecht komen.  

 

Ik leg zo uit hoe dat werkt, laten we eerst de vier kwadranten even bekijken. De eerste hoek is een kwaliteit, wat waarschijnlijk voor zich spreekt: Dit is een eigenschap die jij goed kan.  
Dan een valkuil, dat is een eigenschap waarin je vervalt als je doorschiet in je kwaliteit. 
Een uitdaging is een eigenschap die het tegenovergestelde is van je valkuil.  
Je allergie is wat er gebeurt als je doorschiet in je uitdaging. 

En zo zijn we weer terug bij je kwaliteit, dat is namelijk vaak een eigenschap die het tegenovergestelde is van je allergie. 

Voorbeeld kernkwadranten

Kernkwadrant: Bescheiden, onzeker, zelfverzekerd, arrogant

Laten we het schema invullen met een voorbeeld. Stel, bescheidenheid is je kwaliteit.

Als je doorschiet in bescheidenheid loop je het risico onzeker over te komen. Het tegenovergestelde daarvan, is dat je je zelfverzekerd opstelt. Dat is je uitdaging. Als je zou doorschieten in die zelfverzekerdheid word je arrogant. Dat is je allergie, vaak iets waar je je aan kan ergeren bij anderen. 

 

Een mooi overzicht, maar ik kan je voorstellen dat je je afraagt wat je hier nu precies mee kan...

Werken met kernkwadranten: Wat is mijn kwaliteit?

Kernkwadrant: Daadkracht, drammerig, passief

Het is om te beginnen een mooie tool om je eigen kwaliteiten te vinden. Ookwel je 'kernkwaliteit' genoemd. Ik merk in mijn coach praktijk vaak dat mensen hun eigen krachten niet kennen, terwijl dat nuttig is om te weten in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, of om zelfverzekerder te worden tijdens het daten.  

 

Je kan je kwaliteit vinden door terug te redeneren vanuit je valkuil. Weer een voorbeeld: Als je vaak feedback krijgt dat je wat drammerig overkomt zou je daadkracht als je kwaliteit kunnen zien.  

 

Maar je kan je kwaliteit ook vinden door te bedenken voor welke eigenschap jij een allergie hebt, in dit geval zal dat waarschijnlijk passiviteit zijn.

Werken met kernkwadranten: Wat is mijn uitdaging/leerdoel?

Kernkwadrant: Daadkracht, drammerig, passief

Kernkwadranten zijn dus interessant om je kwaliteiten te vinden, maar ook om je eigen leerdoelen te onderzoeken. Dat kan handig zijn voor bijvoorbeeld een functioneringsgesprek. 

 

Het ontwikkelen van de eigenschap die voor jou een uitdaging is, voorkomt dat je van je kwaliteit in je valkuil valt. 

 

Als we dit voorbeeld afmaken en zoeken naar de uitdaging kan ook dat op meerdere manieren. Bijvoorbeeld door te kijken wat het tegenovergestelde is van je valkuil.  

Of door eens na te gaan wat voor kwaliteit er zit achter de eigenschap van je partner of collega, die jij irritant vindt. 

Kernkwadranten in elkaar voegen

Dubbel kernkwadant: Daadkracht, drammerig, passief, geduldig

Je merkt dat ik de uitdaging nu als kwaliteit benoem. Dat komt omdat je de kwadranten oneindig aan elkaar kan passen, op deze manier. Je krijgt dan een dubbelkwadrant. 

 

In het ene kernkwadrant zie je daadkracht als kwaliteit, drammerigheid als valkuil, geduld als uitdaging en passiviteit als allergie.  

 

Maar voor iemand van wie geduld al een kwaliteit is, is passiviteit de valkuil, daadkracht juist de uitdaging en drammerigheid de allergie. 

Share!

Download kernkwadrant voorbeelden

Download
Kernkwadrant voorbeelden
Download gratis 20 voorbeelden van uitgewerkte kernkwadranten
Kernkwadrant voorbeelden.pdf
Adobe Acrobat document 560.4 KB