6 redenen om géén coach te nemen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Ik hoor vaak één van deze zes redenen om géén coach te nemen. Super jammer, want ze zijn vaak gebaseerd op misvattingen! Twijfel je na het lezen van deze punten nog of coaching iets voor jou is? Doe dan snel de zelftest

 

Reden 1: Ik heb geen echt concreet probleem

Ik heb geen echt concreet probleem

Je zit niet lekker in je vel, maar kan niet concreet benoemen waar dat probleem nu precies in zit. Of je zit eigenlijk heel goed in je vel, alles heb je op een rijtje, maar toch knaagt er iets of wil je iets verbeteren. 

 

Nee, dat is inderdaad niet heel concreet. Maar dat is gelukkig ook geen enkel probleem! Een coach is er voor opgeleid om ook met je mee te zoeken naar waar de schoen nu precies wringt. Je zou me een hoop werk uit handen nemen als je al met kant en klare doelen en coachingsplannen aanklopt, maar dat gebeurt gelukkig nooit! 

 

'Gelukkig'. Want al zou het me werk schelen, het onderzoeken wat jouw 'probleem' precies is (of liever gezegd; waar je naartoe wil werken) is al een ontzettend groot deel van het gehele proces. Daar help ik je dus graag bij! 

En ook wanneer je best prima in je vel zit, maar gewoon nú graag aan de slag wil met leerdoelen of verbeteringen, is dat mogelijk! Of als je leven perfect lijkt, maar jij toch een knagend gevoel hebt en graag verandering zou zien, maar niet precies hoe en wat... Neem gerust even contact met me op, en we zoeken samen naar een passende aanpak! 

 

Reden 2: Ik praat wel gewoon met familie/vrienden

Ik praat wel gewoon met familie/vrienden

JA! DOEN! Nu, meteen. Ik ben een groot voorstander van praten met familie en vrienden... Daarmee gooi ik misschien mijn eigen glazen in, maar ik denk dat de warmte en geborgenheid die deze mensen om je heen jou kunnen geven een grote meerwaarde hebben. 

 

Toch staat deze in dit rijtje redenen die ik ga weerleggen. Want voor veel mensen is het zo gemakkelijk nog niet, om tegen vrienden of familie je kwetsbaarheden uit te spreken. En daarbij is het ook niet voor elke gesprekspartner even ontspannen om jouw verhaal aan te horen en daar passend op te reageren.

 

Daarnaast is het soms juist belangrijk om een buitenstaander bij je doelen te betrekken. Je familie en vrienden kennen jou namelijk al goed en lang, dus zijn bevooroordeeld over je situatie. En wellicht hebben ze er zelf ook nog iets aan, om jou de 'goede kant' op te adviseren. 

 

Ten slotte hebben coaches een opleiding gevolgd en veel meer handvatten en methoden om jouw situatie goed te analyseren en je verder te helpen. Vrienden en familie schieten (onbewust) gemakkelijk in 'als ik jou was...'-adviezen, terwijl een coach objectief met jou op zoek kan naar wat JIJ zou doen 'als jij jou was'. 

 

Reden 3: Hier is toch vast geen oplossing voor

Hier is toch vast geen oplossing voor

Kan kloppen! In ieder geval, in de letterlijke zin van het woord. We kunnen een ontslag niet ongedaan maken, je overleden hond niet tot leven wekken en je stress niet wegtoveren... 

Maar er kan altijd een manier worden gevonden om daar goed mee om te leren gaan. Om misschien zelfs het probleem minder groot te maken, maar in ieder geval te zorgen dat jij er weinig tot geen last meer van hebt. 

 

Coaching gaat maar zelden over het zoeken naar een oplossing. Natuurlijk kan je aanmelden met een probleem, maar we zullen dat samen al snel op een andere manier gaan bekijken. Bijvoorbeeld: Wat maakt het een probleem voor jou? Waar heb je precies last van? Wat zou je liever willen? Et cetera. 

 

Dus nee, als je bij me aanklopt met de vraag: Ik ben mijn baan kwijt, geef me die terug.... Dan kan ik dat helaas niet voor je oplossen. Maar we kunnen wel zoeken naar welke stappen je moet nemen voor een nieuwe baan, naar manieren om met de leegte en verveling om te gaan nu je geen werk meer hebt en andere factoren die rondom je originele 'probleem' spelen!

 

Reden 4: Het is te duur, ik kan het niet betalen

Het is te duur, ik kan het niet betalen

Aii, dit is een ingewikkelde. Want natuurlijk heel erg begrijpelijk! 

Het voelt een beetje commercieel om te schrijven, maar ik denk dat het wel echt zo is: Zie coaching als een investering. Het kost inderdaad wat. Zowel geld, als tijd en energie... 

 

Maar wat kost het als jij met een studie doorgaat waar je geen plezier aan beleeft (met het risico tot uitvallen)? Wat kost het als jij met een burn-out thuis komt te zitten omdat je zo veel over je grenzen laat gaan? En wat als je nog heel lang met twijfels en onzekerheden blijft rondlopen? 

 

De één gaat op een wereldreis, de ander volgt een mindfulness-cursus. Sommigen nemen een abonnement op de sportschool of gaan regelmatig naar een masseur om te ontspannen... Coaching past ook in dat rijtje! 

En! Voor studenten en net afgestudeerden nog een extra concrete hulp voor dit punt: Je krijgt 20% korting op je traject! 

 

Reden 5: Ik moet/kan het gewoon zelf oplossen

Ik moet/kan het gewoon zelf oplossen

... Waarom heb je dat dan nog niet gedaan?

Dat is natuurlijk een hele nare reactie, maar wel de kern: De meeste mensen zijn hartstikke sterk, ook wanneer je even in een dip zit (misschien wel juist dan). Dus ik denk dat jij het zeker in je eentje kan oplossen! 

 

Dat kán, maar het hoeft niet. Soms is het gewoon veel fijner als iemand je even aanmoedigt, je bijstuurt waar nodig of orde schept in de chaos. Waarom moeilijk (=alleen) doen als het gemakkelijk (=samen) kan? 

 

Bovendien: Uiteindelijk ga je het ook allemaal zelf doen! Als coach ben ik er om je te ondersteunen, maar JIJ bent degene die de veranderingen gaat bewerkstelligen! Dus ook met coach kan jij het helemaal zelf oplossen.

 

Reden 6: Dat geklets over emoties, dat is niets voor mij

Dat geklets over emoties, dat is niets voor mij

Heel goed om van jezelf te weten! Geef dat direct aan in je intakegesprek, dan kan je coach daar rekening mee houden. 

 

Emoties zijn een essentieel onderdeel van hoe wij ons gedragen en hoe we omgaan met tegenslagen of situaties. Dus dat er over emoties gesproken wordt, ja, daar kan je denk ik wel zeker van zijn. 

 

Dat is echter niet altijd een wollige gebeurtenis en het is zeker niet zo dat de tissuebox er elke bijeenkomst bij gepakt wordt. Coaching kan heel praktisch van aard zijn. 

Bovendien zal je coach altijd zijn/haar best doen om de coaching zo goed mogelijk op jou af te stemmen: Als jij het prettig vindt om 'de diepte' in te gaan en juist veel over emoties te praten en die te ervaren, dan is dat mogelijk. Maar ben je er minder ervaren in of vind je het spannend om daar mee bezig te gaan, geef dat dan gewoon aan! 

Samen bekijk je dan hoe je toch tot de kern kan komen, of op welke manier de emoties op een voor jou prettige wijze kunnen worden besproken. 

 

Share!