Coach met keurmerk

Geschatte leestijd: 2 minuten

Onder andere Eva Jinek en het NPO-programma Rambam 

besteedden er de afgelopen tijd aandacht aan: De wildgroei in coach-land. Coaches die je stressklachten wegnemen door wierook, edelstenen of schreeuwtechnieken en als theoretische onderbouwing hun levenservaring of eigen burn-out aanwijzen. 

 

Persoonlijk geloof ik niet in deze technieken en vind ik het in sommige gevallen zelfs gevaarlijk om je problemen bij een dergelijk persoon neer te leggen. Toch verdienen ook zulke coaches (zonder keurmerk) hun brood en zijn er genoeg mensen die daar ècht mee geholpen worden. Dat komt omdat een groot deel van de coaching gaat om een klik met je coach, iemand die je vertrouwt en toelaat. De aandacht en het luisterend oor dat je coach je geeft kunnen van bijzonder grote waarde zijn. 

Dat is dan ook zeker niet onbelangrijk. Een coach kan dertig opleidingen en diploma's hebben,

op het allerhoogste niveau... Uiteindelijk is het een basisvoorwaarde dat jij je bij hem/haar op je gemak voelt.

 

Vandaar ook dat je op mijn site veel leest over een goede oriëntatie op je coach; welke kies je? Ik kan je aanraden altijd eerst een intakegesprek aan te gaan om te bekijken of de klik er is. Is deze persoon iemand waarbij jij je op je gemak voelt en heb je het vertrouwen dat hij/zij je verder kan helpen? Zo ja, dan heb je (zoals hierboven beschreven) de kans al flink vergroot dat een coachingstraject bij deze persoon jou gaat helpen.

Dat is een goed begin! 

 

'Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft'. Vooral met zoiets als een coachingstraject is het belangrijk dat je niet alleen wordt geholpen door iemand waar jij je prettig bij voelt, maar ook door iemand die weet wat hij/zij doet. Stap twee in de zoektocht naar een goede coach is dus uitzoeken of deze een degelijke achtergrond heeft, een waarmee je met alle zekerheid je traject in kan gaan. Een manier om daar achter te komen, is checken of de coach een keurmerk heeft. Stir en Noloc zijn daar twee hele goede, betrouwbare voorbeelden van.

 

Een derde is NOBCO, waar ik zelf bij aangesloten ben. Door het NOBCO-keurmerk weet je onder andere zeker dat... 

  • De coach een gedegen opleiding heeft gevolgd. 
  • De coach een verklaring heeft getekend dat hij/zij werkt volgens de IEC (Internationale Ethische Code), waarin onder andere een gedragscode en Diversiteit en Integratie Verklaring is opgenomen.
  • ...Daarin staat bovendien dat de coach moet doorverwijzen als blijkt dat jij een andere vorm van hulp nodig hebt, hulp die je coach niet (professioneel) kan bieden. 
  • De coach is aangesloten bij een klachtencommissie. 

Mijn advies: Kies vooral een coach waar jij je prettig bij voelt... Maar check wel goed of deze jou op een professionele manier kan helpen! 

Share!