Leuke lijstjes

5 dingen die jou niet definiëren

5 dingen die jou niet definiëren

Valt jou het op? Dat als iemand zich voorstelt, op een feestje bijvoorbeeld, het altijd gaat als... ⁠

👋🏻 'Hoi, ik ben Sjaak, accountmanager'. ⁠

En zelden als...⁠

👋🏻'Hoi, ik ben Sjaak en vind het leuk om te schaken'. ⁠

👋🏻'Hoi, ik ben Sjaak en kijk graag Temptation Island'. ⁠

👋🏻'Hoi, ik ben Sjaak en maak een heerlijke Coq au Vin'. ⁠

👋🏻'Hoi, ik ben Sjaak, NEC-fan'. ⁠

Waarom eigenlijk? Waarom geef je als antwoord op de vraag 'wat doe je' in eerste instantie antwoord met de functie die je op je werk hebt? En niet met je hobby, politieke voorkeur, vrijwilligerswerk of iets dergelijks? ⁠

Het lijkt erop dat ons werk in onze ogen echt bepaalt wie we zijn, maar dat lijkt me helemaal niet de bedoeling. Want wat nou als jij je werk eigenlijk helemaal niet leuk vindt? 'Ben' je dan iemand die je helemaal niet leuk vindt? Poeh, zwaar lijkt me dat! ⁠

Dus denk maar wat vaker als de zesjarige die Toon Hermans beschreef: Je bent ook al iets zonder je studie-/carrière. Dat maakt hopelijk de keuze voor je loopbaan ook wat minder zwaar, want welke studie/baan jij kiest, maakt je dus helemaal geen ander persoon! Wat een opluchting! 😀⁠

En dan is dat eerste punt eigenlijk nog een relatief groot deel van je leven. De andere vier zijn, als we heel-heel-heeeel eerlijk zijn, eigenlijk best triviale zaken. En toch hechten we er veel waarde aan! ⁠

Wat zou het toch fijn zijn als we die feitjes over onszelf niet meer zo zwaar zouden tillen. Heb jij daar al een manier voor gevonden? ⁠

Lezen via Instagram? Dat doe je hier! ⁠

5 tips voor het voeren van een moeilijk gesprek

Tips voor een moeilijk gesprek

Wat is er veel gebeurd in het afgelopen jaar. Ik denk dat we met z'n allen dit jaar veel meer 'moeilijke' gesprekken hebben gevoerd dan andere jaren. Bijv.:

 

◾ In veel branches hebben ontslaggesprekken plaatsgevonden

◾ Relaties stonden onder hoogspanning, dus veel break-ups

◾ Door mentale problemen spanning tussen collega's en vrienden

 

Daarom dit lijstje. Hopelijk heb je 'm niet snel nodig, maar houd het voor de zekerheid in je achterhoofd

 

Ikzelf gebruik het eerste punt heel vaak. Ook bij minder moeilijke gesprekken. Ik ben iemand die, als ik iets spannend vind om te bespreken, het uitstelt. Dus als ik niet snel benoem waarover ik het wil hebben, gebeurt het waarschijnlijk niet. Mijn oplossing daarvoor is al vóór het gesprek een stok achter de deur plaatsen: Een snelle memo 'ik wil zo even iets persoonlijks met je bespreken'. Ook fijn voor de ander!

 

Wvttk'tjes zijn wel heel formeel, als je bijvoorbeeld bezig bent met het verbreken van je relatie. Maar het kan echt helpen. Door emotie kan immers alles door elkaar gaan lopen, wat het gesprek voor iedereen verwarrend maakt. Krabbel snel even op een papiertje, dan is het ook meteen uit je hoofd en kan je je richten op het onderwerp waarover het nú gaat.

Dat helpt je ook om uit je hoofd te komen en al je verwachtingen over de reactie van de ander 'uit' te zetten. Probeer echt in het hier-en-nu te zijn en goed te luisteren naar wat iemand zegt, in plaats van te denken dat je wel weet wat de ander gaat zeggen

 

En ten slotte, net als dat je dat doet bij een kind dat snoep heeft gepikt: Richt je op gedrag (snoep pikken mag niet/dat je vaak op je telefoon zit vind ik vervelend) in plaats van de persoon (je bent stout/je hebt nooit interesse in mij)

Lezen via Instagram? Dat doe je hier! ⁠

5 Dingen waar je geen 'sorry' voor hoeft te zeggen

Geen sorry zeggen

Valt het jou wel eens op hoe vaak per dag je excuses van anderen hoort? Of hoe vaak je ze zelf maakt? Tel ze maar eens, morgen bijvoorbeeld. ⁠

Vaak over onbenullige zaken ('sorry, bijlage vergeten bij te voegen, hierbij alsnog!') maar helaas ook heel vaak over grotere zaken zoals in de afbeelding. ⁠

Ik vind het ontzettend verdrietig bij coachees te merken dat dit nog bijzonder vaak gebeurt. Vooral het tonen van emotie maak ik vaak mee: Tranen zijn niet iets om je voor te excuseren, dat doe je toch ook niet als je heel blij over iets bent? Waarom dan wel bij verdriet? Dat is toch eigenlijk gek? ⁠

Bovendien ervaar ik dat er vaak door mensen om een coachee heen wèl wordt verwacht dat er excuses worden aangeboden voor dit soort zaken. Het nemen van tijd voor jezelf vind ik daarvan een goed voorbeeld. Als je graag een dag minder wil gaan werken bijvoorbeeld, niet omdat je druk bent met iets anders, maar omdat je gewoon lekker thuis wil aanklooien. ⁠

Of omdat je een uitnodiging voor een festival afslaat, omdat het je eerste vrije weekend is en je lekker alleen op de bank wil hangen.

Lezen via Instagram? Dat doe je hier! ⁠

5 Dingen die je nooit uit moet stellen

Niet uitstellen

Mooi lijstje vind ik dit, persoonlijk ☺️

 

🥰 De eerste omdat die reclame van Dela er een poos geleden zo inhakte. Dan zag je mensen lieve woorden zeggen tegen hun dierbaren, die ze eigenlijk op hun uitvaart hadden willen zeggen. Maar waarom niet gewoon nu al? Dan heeft de ander er tenminste ook iets aan.

 

😌 Over vergeving heb ik het al vaker gehad, dat doe je in eerste instantie voor jezelf, niet voor de ander. Al is het maken van excuses iets wat je sowieso moet doen (mits je inderdaad fout zat), doe het ook echt zo snel mogelijk. Want het lucht op! Met het maken van die excuses neem je je verantwoordelijkheid en sluit daarmee het hoofdstuk af; je kan weer door.

 

💪 Vraag hulp! Doe dat gewoon! Het is niet zwak, in tegendeel, je zet juist dóór. Door het uitstellen van hulpvragen geef je jezelf alleen maar meer tijd om onzeker te worden.

 

🙋‍♀️ 'Van uitstel komt afstel!' zou geen cliché geworden zijn als het niet ontzettend waar was. Dus sta je voor een belangrijke keuze? Neem hem dan.

En wist je dat je ook best op een keuze terug mag komen!? 🤯 De aloude kop-en-munt truc wil ik nog eens onder de aandacht brengen:

Belangrijke beslissing te maken? Gooi dan gewoon eens een munt op en check je gevoel: Opgelucht met de uitslag? Dan wordt dat je keuze! Teleurgesteld? Dan ga je voor het alternatief.

Vaak is het opeens veel gemakkelijker de keuze te maken nádat de keuze is gemaakt (volg je me nog?). De belangrijkste reden dus om het nemen van belangrijke beslissingen niet uit te stellen, je weet pas of je tevreden bent als je de knoop eenmaal door hebt gehakt.

 

❌ Als je eenmaal over een grens heen bent, is het vaak heel moeilijk nog terug te gaan: Voor jezelf, maar ook/vooral voor anderen die inmiddels aan jouw verlegde grenzen gewend zijn geraakt. Ben daarom duidelijk vóórdat de grens zich voordoet en wacht niet tot het kwaad al is geschied.

Lezen via Instagram? Dat doe je hier! ⁠

6 Stappen om een compliment te incasseren

Compliment incasseren

Het een kwestie van gewoon dankjewel zeggen: That's it!

 

Toch merk ik dat we dat zelden 'gewoon' zo doen. Meestal komt er een compliment terug achter de dankjewel aan, alsof het een uitwisseling moet zijn.

 

Of, en daar ben ik zelf een kei in: Bagatelliseren van het compliment.

🙋🏽‍♂️ 'Mooie trui, Kris!'

🙆🏼‍♀️ 'Dankje! Zat 40% korting op, had het eigenlijk niet nodig maar kon hem niet laten liggen'

🤦🏼 ...

 

Ik kan je van harte aanraden daarmee te stoppen. Waarom?

Bedenk maar eens hoe jij je als complimenten-gever voelt als iemand jouw compliment afzwakt of totaal niet binnen lijkt te laten komen.

 

Niet leuk en ook niet je bedoeling: Je wilde de ander juist een positieve boost geven of aanmoedigen dit gedrag vaker te doen. Het is immers een (positieve) vorm van feedback.

Misschien voel je je zelfs niet serieus genomen, als degene waaraan jij een compliment geeft jouw feedback naast zich neerlegt.

 

Dus, samengevat, waarom zou je complimenten voortaan met een krachtige 'dankjewel' moeten incasseren? Om de relatie met de compliment-gever gelijkwaardig te houden!

 

Daarmee hebben we stap 1-4 gecoverd. Stap 4&5 zijn voor complimenten-ontvangen voor gevorderden. Als het eenmaal lukt om het compliment echt in ontvangst te nemen, kan het eerst nog zorgen voor wat ongemak (zoals bij elke oefening met nieuw gedrag). Laat je daar niet door tegenhouden! Ongemak mag er zijn 🙌🏾

Hopelijk verandert dat op den duur naar de mogelijkheid echt van een compliment te genieten!

Lezen via Instagram? Dat doe je hier! ⁠

5 Tips voor een constructieve ruzie

Tips voor ruzie

🥊 Ruziën is niet per definitie slecht. Het kan best even goed zijn voor je relatie, zowel een liefdesrelatie als ouder-kind of een collegiale. ⁠

MAAR... Alleen als je op een constructieve manier ruziet! Hierbij vijf tips daarvoor. Op deze manier zorg je dat het blijft bij een conflict of meningsverschil, en voorkom je dat het escaleert. ⁠

De rode draad van de tips die je leest zijn het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Door het maken van oprechte excuses bijvoorbeeld, maar ook door het geven van ik-boodschappen. Vroeger leerde je het al: Waar twee ruziën hebben twee schuld. ⁠

Een ruzie kan heel vervelend worden als één van de twee de volledige 'schuld' krijgt. Dus wanneer persoon A, persoon B blijft aanvallen (JIJ hebt dit fout gedaan). ⁠

Wanneer je het formuleert als een IK-boodschap (IK vind het heel vervelend dat dit fout is gegaan) geef je ruimte voor je eigen aandeel: ⁠

Misschien had je persoon B kunnen helpen? ⁠

Misschien overdrijf je, en is het helemaal niet vervelend dat dit fout ging?⁠

Misschien ook niet! Maar door het eigen aandeel open te gooien, maak je het probleem van jullie beiden in plaats van alleen van de ander. Op die manier kan je er ook samen uitkomen.⁠

De andere tips hebben te maken met het voorkomen van een escalatie (het nemen van een time-out en het voorkomen van schelden en stemverheffen), en het houden van een positief doel. De uitkomst van jullie ruzie is constructief als je er iets goeds aan overhoudt. Formuleer dat doel bij voorkeur positief, dat is veel prettiger om naar toe te werken en om over te praten. Het lijdt namelijk ook tot complimenten in plaats van straffen. ⁠

Bijvoorbeeld 'Ik vind het fijn als je de vaatwasser voortaan meteen inruimt' in plaats van 'stop eens met die vaat in de gootsteen te laten staan'.

Lezen via Instagram? Dat doe je hier! ⁠

5 Manieren om 'nee' te zeggen

Manieren om nee te zeggen

Daar hebben we toch stiekem best veel moeite mee met z'n allen. Omdat we anderen niet willen kwetsen, omdat het egoïstisch kan voelen wanneer we voor onszelf kiezen, omdat het misschien onverstandig is maar je het stiekem wel wíl. ⁠

En door al die stemmetjes in je hoofd zeg je opeens toch 'ja'. ⁠

OEPS 😶⁠

Daarom een overzichtelijk lijstje. Er zijn online veel van dit soort lijstjes te vinden, maar de meeste hebben de constructie 'Nee, want...'. ⁠

Ik heb geprobeerd een vijftal antwoorden te formuleren waarbij je geen uitleg geeft over waarom je nee zegt. ⁠Dat mag natuurlijk wel! Maar ik vind het ontzettend belangrijk dat je je realiseert dat zo'n verklaring helemaal niet nodig is. Jij mag nee zeggen, om welke reden dan ook. Daar hoef je je niet voor te verantwoorden. 

Lezen via Instagram? Dat doe je hier! ⁠